Logo Regiobode online
Andere aanpak voor glasvezel buitengebied Achterhoek
 
Geplaatst op: 29-11-2015

BRONCKHORST / DOESBURG – Het leek zo mooi. Een eigen BV zou glasvezel aanleggen in het buitengebied van tien gemeenten in de Achterhoek. Europese regelgeving maakt dit echter onmogelijk en dus is naar een andere oplossing gezocht, zodat ook de witte gebieden snel kunnen worden voorzien van een breedband internetverbinding.

De provincie Gelderland en tien gemeenten in de Achterhoek, waaronder Doesburg en Bronckhorst, ondertekenden eind 2014 een intentieverklaring om te komen tot een open glasvezelnetwerk in het buitengebied. Het zou een publiek-private samenwerking worden, een eigen BV die de aanleg verzorgt. Dit is echter niet mogelijk door Europese regelgeving rond marktwerking en staatssteun.
Gemeenten en provincie vroegen de projectgroep voor de zomer nieuw onderzoek te doen. Sinds het voorstel zijn alle telecompartijen in beweging gekomen. Daarom stelt de projectgroep breedband Achterhoek nu voor (commerciële) bedrijven uit te nodigen met een voorstel te komen voor de aanleg van het netwerk in wit gebied. Het beste voorstel wordt gekozen in een concurrerende selectieprocedure.
Daarnaast stelt de projectgroep voor een BV op te richten die tot doel heeft breedband in de regio aan te leggen. Deze BV staat dan los van gemeenten en provincie en kan meedingen aan de procedure.

Het voorstel van de projectgroep ligt er. Nu is het woord aan de bestuurders en de gemeenteraden. Daarbij is er nog een aantal keuzes voor de bestuurders. Over de kostenverdeling onder de partijen, wordt de uitvraag ineens gedaan door de Achterhoek of in delen door tien gemeenten en wat weegt het zwaarst in de beoordeling? Het concrete voorstel wordt waarschijnlijk in januari openbaar voor besluitvorming in de gemeenteraden.
Voorwaarde voor aanleg van het glasvezelnetwerk is dat minimaal de helft van de bewoners en bedrijven in het buitengebied zich inschrijven. Het gaat hier om de witte adressen, dus adressen waar nog geen andere breedbandverbinding beschikbaar is.

 

Andere aanpak voor glasvezel buitengebied Achterhoek
 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Er zijn geen verwante artikelen.
Advertentie:
autobedrijf RonaldJDIsmeijer
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
ZO
30-09
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 30-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's