Logo Regiobode online
Gemeente Rheden verwijdert Japanse duizendknoop
 
Geplaatst op: 21-07-2018

GEM.RHEDEN - De gemeente Rheden heeft zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Het gaat in totaal om zo’n acht hectare grond. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit, dat de gemeente dit jaar één hectare meer in beeld heeft.

De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De plant verspreidt zich via grondtransporten en onzorgvuldig menselijk handelen, met name via maaien. Uit een stukje stengel of wortel kan al snel een nieuwe plant groeien die binnen enkele jaren uitgroeit tot een plek van tientallen vierkante meters.

In 2017 is gemeente Rheden gestart met een proef om 2.000 m2 grond waar de Japanse duizendknoop is gevonden, te zeven. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door twee lokale aannemers, namelijk gebr. Rijneveld en Liemers Hendriks Groenvoorziening. Deze kostbare ingreep is volgens de gemeente de enige manier om deze plant te verwijderen. De gezeefde locaties worden iedere drie weken door Cosensis, een lokaal reïntegratiebedrijf, gecontroleerd op nieuwe duizendknoop. De locatie en eventuele hoeveelheid hergroei wordt genoteerd. Inmiddels ziet Rheden dat de hergroei afneemt. Dit jaar wordt een stuk grond van 3.000 m2 gezeefd.

De meeste Japanse duizendknoop groeit in de gemeentelijke bermen. Sinds vorig jaar maait de gemeente de plant en voert het maaisel af naar een erkende verwerker. Daarna gaat de bermenmaaier aan het werk en zo probeert de gemeente Rheden verspreiding door maaien te voorkomen.

Zeventig procent van de Japanse duizendknoop in de gemeente Rheden bevindt op de grond van bewoners, bedrijven, grondbezitters of de provincie. De gemeente wil zoveel mogelijk met alle belanghebbenden in gesprek over de bestrijding. Met aannemers en grondtransporteurs wordt gewerkt met een protocol om verspreiding te voorkomen.

De Japanse duizendknoop kan het beste direct verwijderd worden. Liefst met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container. Mensen die de plant zien, kunnen de locatie doorgeven via japanse1000knoop@rheden.nl.

Foto: R. Zeilmaker

Gemeente Rheden verwijdert Japanse duizendknoop Klik om te vergroten
 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Er zijn geen verwante artikelen.
Advertentie:
JDIsmeijerautobedrijf Ronald
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
VR
17-08
ZA
18-08
ZO
19-08
MA
20-08
DI
21-08
WO
22-08
DO
23-08
Op 17-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 18-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 19-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 20-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 21-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 22-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 23-08-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's
 
 
/
   
venster sluiten