Logo Regiobode online
Jeugd plant 'tamme tukkels'
 
Geplaatst op: 15-03-2018

LOENEN – Op aanwijzing van de boswachters van Geldersch Landschap hebben leerlingen van de Sterrenbeekschool in Eerbeek woensdag in het kader van de Landelijke Boomfeestdag tamme kastanjes, ook wel tamme tukkels genoemd, geplant in de Loenermark. Op de plek waar binnenkort weer de trimbaan gaat komen, kregen de bomen een plekje. De jongens en meisjes hanteerden vaardig de schoppen en stampten de grond rond de stam flink aan.

Met de fiets kwam een groep van 25 kinderen vanuit Eerbeek naar Loenen. Bij de natuurcamping Zegenoord werd gestopt en hier werden de jongens en meisjes verwelkomd door Sabine Wolters, Arjan Knapen en de boswachters. Eén groep ging eerst op excursie met boswachters Herman Heskamp, Henry Kats en Remco Oosterkamp. Zij vertelden onderweg allerlei bijzonderheden over de bomen en dieren in dit bosgebied waar veel herten, reeën en wilde zwijnen leven. Op verschillende plekken in het bos was duidelijk te zien dat de varkens in de afgelopen nacht hier aan het wroeten zijn geweest. Ook werd gewezen op een plek waar de zwijnen regelmatig 'in bad' gaan om zich in de modder te ontdoen van teken en andere insecten. Aan de bast van een dikke boom was duidelijk te zien waar de dieren tegenaan schurken. Boswachter Heskamp waarschuwde de jongens en meisjes voor de teken, die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. "'Altijd als je in het bos bent geweest goed je kleding en huid nakijken", waarschuwde Heskamp, die zelf de nare gevolgen van een tekenbeet heeft ondervonden.

Op het bosgedeelte Ternat werd halt gehouden voor het planten van bomen. Door boswachter Oosterkamp werd een plantgat gegraven voor de boom. De tamme kastanjes kunnen hier flink gedijen. Oosterkamp vertelde dat in deze streek de tamme kastanje ook wel 'tamme tukkel' wordt genoemd. De boswachter kreeg verder de hulp van de jeugd om de boom keurig te planten. Hij hoopte dat de jongens en meisjes in de toekomst hier weer even komen kijken hoever de boom is gegroeid en mogelijk kastanjes te rapen.

Terug bij natuurcamping Zegenoord kregen de leerlingen rond het kampvuur uitleg door Henry Kats over de geweien van de herten en schedels van wilde zwijnen. In de leefkuil was Vincent van Dalen bezig met uitleg te geven over buschcraften. Hij liet zien welke sieraden er gemaakt kunnen worden van spullen uit de natuur. Met veel aandacht volgden de jongens en meisjes de uitleg en demonstratie.

Tot slot kreeg de groep nog een leuk presentje mee naar de school, Na een vrolijke zonnig fietstochtje arriveerden ze weer in Eerbeek.

Foto: Martien Kobussen

Jeugd plant 'tamme tukkels' Klik om te vergroten
 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Er zijn geen verwante artikelen.
Advertentie:
autobedrijf RonaldJDIsmeijer
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
23-07
DI
24-07
WO
25-07
DO
26-07
VR
27-07
ZA
28-07
ZO
29-07
Op 23-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 24-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-07-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's
 
 
/
   
venster sluiten