Logo Regiobode online
Aanleg glasvezel buitengebied Achterhoek gaat langer duren
 
Geplaatst op: 05-07-2015

BRONCKHORST / DOESBURG – De aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek laat nog even op zich wachten. Volgens de Europese wetgeving mogen overheden, zoals gemeenten en provincie, geen steun geven aan commerciële activiteiten. Het plan om breedband te realiseren, wordt nog steeds uitgevoerd, maar moet regelmatig worden getoetst in Brussel.

De provincie zou samen met tien Achterhoekse gemeenten, waaronder Doesburg en Bronckhorst, een eigen breedbandbedrijf starten. Marktpartijen tonen vooralsnog geen interesse in het buitengebied en daarom besloten overheden zelf het heft in handen te nemen. Hier is Brussel het niet mee eens. Er is Europese wetgeving die paal en perk stelt aan staatssteun of het verdringen van de markt. De initiatiefnemers dachten dat er niets aan de hand was, financiële steun aan het buitengebied is immers wel toegestaan, maar die vlieger gaat dus niet op.
Provincie en gemeenten werken nu aan een passende aanpak binnen de mogelijkheden van Brussel. De weg tot de aanleg van het netwerk leidt via een aantal stappen met tussentijdse toetsing in de markt. Het doorlopen van al die stappen en de daarbij horende (reactie)tijd vraagt ongeveer een jaar en dus kan pas over een jaar een concreet aanbod worden gedaan aan bewoners van het buitengebied. Wat dit betekent voor het op te richten eigen bedrijf weten de provincie en gemeenten nog niet.
“Breedband is belangrijk voor de leefbaarheid op het platteland”, zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. “Het biedt mogelijkheden voor bedrijven, maar ook op het gebied van zorg - het helpt mensen langer thuis te blijven wonen - en op het gebied van onderwijs - bijvoorbeeld het online terugkijken van colleges, en voor bedrijven.” Binnen dit project wordt gekeken naar de aanleg van breedband in de zogenaamde witte gebieden, waar nog geen coaxkabel ligt en geen enkele vorm van breedband beschikbaar is.

 

Aanleg glasvezel buitengebied Achterhoek gaat langer duren
 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Er zijn geen verwante artikelen.
Advertentie:
smeijerJDIautobedrijf Ronald
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
ZO
30-09
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 30-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's