Logo Regiobode online
Wat is democratie nog?
 
09-11-2017

Hou het kort en bondig. ik vind

Schelden en beledigen mag niet.

Naam en adres moeten bekend zijn.

Geen rijmelarijtjes en gedichtjes.

De redactie houdt zich het recht voor 

     bijdragen in te korten of niet te plaatsen.

 

Wat is democratie nog?

De gemeenteraad van Rheden staat voor een belangrijke keuze: moet de omstreden megastal mogelijk worden gemaakt? Burgers wordt voorgehouden dat er geen keuze is en zij vragen zich wanhopig af wat democratie dan nog betekent (De Gelderlander van 7 nov.).
Laten we ervan uitgaan dat de zaak juridisch in orde is, wat is dan de rol van de gemeenteraad? Die zit er niet om elk initiatief te honoreren of voor de vergunningverlening, maar voor een bredere afweging, voor de vraag of een initiatief van wie dan ook – en in dit geval deze megastal – maatschappelijk gewenst is. Daarvoor hebben we bestemmingsplannen in dit land.

Om de gevolgen voor de samenleving te kunnen beoordelen, moet je de komst van de megastal vergelijken met wat er gebeurt als het voorstel niet wordt gehonoreerd. In die variant zal er bij ‘Maalderink’ niet veel veranderen, die boerderij is al 15 jaar niet meer in gebruik. Op het terrein van ‘Borch-Keppel’ zullen waarschijnlijk woningen komen, omdat dat het meeste oplevert voor de eigenaar van de grond. De koeienrechten kunnen worden verhandeld door de eigenaar. Mocht deze ondernemer toch besluiten deze boerderij te herstarten, dan zijn maatregelen geboden tegen het afstromen van erfwater naar de bronbossen. In de variant zonder megastal is de bedreiging van de bronbossen minder dan het ooit was.
Wonderlijk genoeg wordt de bescherming van de bronbossen als reden aangevoerd om de megastal te bouwen. Zelfs door de D66 wethouder. Een vreemde gedachtenkronkel, want er komen in de variant mét megastal honderden koeien bij! Niet eens buiten, maar in een lelijke stal. Over de gevolgen voor de omgeving zijn rapporten volgeschreven en daar is commotie over.

De lokale overheid heeft de taak initiatieven te toetsen aan hun effecten op de leefomgeving, natuur etc. De maatschappelijke afweging gaat over die zaken. Het is duidelijk dat een stem voor de megastal een stem tegen natuur, milieu en klimaat is. Iedereen weet hoezeer de natuur te lijden heeft van de enorme hoeveelheden mest die de veestapel veroorzaakt. Het gaat om aantasting van de graslanden, aantasting van het landschap, verzuring van de bossen en om broeikasgassen. De veestapel moet inkrimpen, gaan we dan in Rheden juist uitbreiden? Is dat maatschappelijk verantwoord?

Erik Spaink, Dieren
 

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Advertentie:
autobedrijf RonaldJDIsmeijer
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
ZO
30-09
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 30-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's