Logo Regiobode online
Megastal Vertrouwen in de toekomst
 
13-11-2017

Hou het kort en bondig. ik vind

Schelden en beledigen mag niet.

Naam en adres moeten bekend zijn.

Geen rijmelarijtjes en gedichtjes.

De redactie houdt zich het recht voor 

     bijdragen in te korten of niet te plaatsen.

 

Megastal Vertrouwen in de toekomst

Eigenlijk kun je ”toekomst” beter vervangen door ”overheid”. De overheid is in dit geval B&W Rheden, die in het verleden in principe akkoord is gegaan met de komst van een megastal. Al hun vervolgstappen zijn er m.i. doelbewust op gericht deze megastal te realiseren. De aankondigingen waren ambtelijk correct, maar zodanig geformuleerd dat je er niet uit kon opmaken dat er een megastal zou komen. Ook nu wil men de term megastal eigenlijk niet gebruiken! Zie het artikel met Nicole Olland in de Regiobode van 25-10-2017.


Ook de beantwoording van de ingediende zienswijzen geeft te denken. Gestelde vragen worden op een “sturende” wijze samengevat en overeenkomstig van antwoord voorzien! De haast om dit wijziging bestemmingsplan voor 1-1-2018 in stemming te brengen is om de Maatschap Arends & Gaikhorst (de boer) een financieel voordeel te gunnen. (Zie MER en beantwoording Zienswijzen).Instemming met de wijziging voor 1-1-2018 geeft de boer de keuze tussen een emissie-rijke en een emissie-arme variant, bij instemming na 1-1-2018 gelden de regels voor de emissie-arme variant. De genoemde Maatschap heeft de voorkeur voor de emissie-rijke variant, omdat deze éénmalig € 100.000,- goedkoper is. Voor een kleine boer een zeer groot bedrag, maar de Maatschap Arends & Gaikhorst bezit ook al een megastal in Vierakker! Hier is sprake van een grote boer en is er sprake van expansie!
Er zijn veel vragen gesteld over de extra toevoeging van (varkens)mest, de biodiversiteit, het bemesting / maairegime, etc. De beantwoording is als volgt; “Of de bedrijfsvoering al dan niet wordt ingericht op het bevorderen van de biodiversiteit, zien wij als keuze van de agrariër. Hetzelfde geldt voor de keuze van mest en het bemaaien. Uiteraard zal de bedrijfsvoering moeten voldoen aan de regelgeving die op verschillende aspecten van toepassing is.”
Ook het dierenwelzijn van de koeien (weidegang) valt onder de keuze van de agrariër. Zie “ik vind”, van Mw. E.S. van Aarle, Regiobode 8-11-2017.
De Maatschap heeft dus vele keuzemogelijkheden (m.i. dus ook veel verantwoordelijkheid), echter de voorkeur voor de emissie-rijke variant en de volle medewerking hieraan door Middachten en B&W Rheden geeft te denken, maar niet met vertrouwen!
Op 28 november is de Gemeenteraad van Rheden aan zet.

Adry van der Velden, Ellecom
 

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Advertentie:
JDIautobedrijf Ronaldsmeijer
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
ZO
30-09
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 30-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's