Logo Regiobode online
Grijze container in 2018 1x per 3 weken legen
 
13-11-2017

Hou het kort en bondig. ik vind

Schelden en beledigen mag niet.

Naam en adres moeten bekend zijn.

Geen rijmelarijtjes en gedichtjes.

De redactie houdt zich het recht voor 

     bijdragen in te korten of niet te plaatsen.

 

Grijze container in 2018 1x per 3 weken legen

In de Regiobode stond de aankondiging dat de Gemeente Rheden m.i.v. 01-01-2018 de grijze container nog maar 1x per 3 weken gaat legen i.p.v. de huidige 1x per 2 weken, om zodoende te komen tot minder restafval, of zo u wilt een betere scheiding van de afvalstoffen. Inmiddels hebben we daarover ook een brief van de gemeente ontvangen.

Werkt dat zo? Je haalt het gewoon minder keren op en dus produceren de mensen minder afval. Ik weet niet welke “geleerde” dát heeft bedacht, maar volgens mij wordt de hoeveelheid afval bepaald door de gezinssamenstelling, het inkomen, de verpakkingswijze van producten, etc.
Voorbeeld: Jong gezin met 2 jonge kinderen nog in de luiers en komt door het scheiden van afval nu nog uit met een middelgrote container. Denkt de gemeente nu werkelijk dat die kinderen plotseling zindelijk zijn door het ophaalbeleid te wijzigen. Het zou maar zo kunnen dat dat gezin hierdoor een grotere container nodig heeft. Ja, die mag nu gratis worden omgeruild, maar ja, je betaalt er wel meer voor en dát staat niet in de Regiobode. Als de kinderen dan eenmaal zindelijk zijn, zou dat gezin misschien weer met die middelgrote uitkomen en mag men die weer omruilen, maar dan wel tegen betaling!
De situatie van mijn eigen gezin. Met het huidige ophaalbeleid wilden wij onze middelgrote container omwisselen naar de kleinere. Dat zou voor ons een besparing opleveren van zo’n 30,- euro. Met het nieuwe ophaalbeleid gaat het dat niet worden want in 3 weken produceer je nu eenmaal meer afval dan in 2 weken. Toch? Daarnaast gaan de prijzen voor minder ophalen met nagenoeg hetzelfde bedrag als voorgaande jaren omhoog. Vandaar dat ik zeg: “Dubbel genaaid”.

En dat brengt mij bij het volgende. Het minder keren ophalen levert de gemeente een besparing op van zo’n 28% (2017: 1x/2wkn= 26x/jaar en 2018 1x/3wkn=17x/jaar), maar toch stijgt het ophaaltarief weer met zo’n 7%. Ja, de gemeente wil in de toekomst (2020) komen tot een verlaging van het tarief. Helaas is dát dan wel een “sigaar uit eigen doos” als men dat tarief eerst nog even (een paar keer) verhoogt.

Het omruilen van de container naar een grotere mag dan wel tijdelijk gratis zijn, maar het nemen van een grotere container is wel kassa voor de gemeente, net als het nu maar niet nemen van een kleinere container.

Laten we eerlijk zijn: Ooit betaalden wij voor het ophalen van afval. Vervolgens moesten we meer gaan betalen omdat de gemeente/afvalstoffenverwerkingsbedrijven het afval gingen scheiden. Vervolgens moesten we nog meer gaan betalen omdat we ZELF het afval moesten gaan scheiden. En omdat het scheiden beter/uitgebreider moest, gingen we nóg meer betalen. En nu de gemeente dat afval minder keren gaat ophalen, moeten we uiteraard (???) nog meer gaan betalen. En dat alles onder de noemer “milieu”. Iets dat inmiddels ook lijkt te zijn verworden tot melkkoe.

P.H.M. Winands, Dieren
 

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Advertentie:
smeijerJDIautobedrijf Ronald
 
Reacties
 
Pieter Winands
Jammer dat dit artikel niet in de papieren versie is gekomen en ook jammer dat de mensen hier niet reageren. Op de site/app van Dierens Journaal zijn er wel al 35 reacties en is het merendeel het met mij eens.
2017-11-14 20:49:51

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
ZO
30-09
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 30-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's