Logo Regiobode online
Column - Een Stief Kwartiertje
 
21-11-2017

Hou het kort en bondig. ik vind

Schelden en beledigen mag niet.

Naam en adres moeten bekend zijn.

Geen rijmelarijtjes en gedichtjes.

De redactie houdt zich het recht voor 

     bijdragen in te korten of niet te plaatsen.

 

Een Stief Kwartiertje

De waarheid?

Wat moet je nog geloven in ons leven aan de Veluwezoom, waarin nog niet al het nieuws als nep gezien wordt, maar waarbij je toch, soms in meer soms in mindere mate, genept wordt. Nieuws is erop gericht u iets te doen geloven en vaak lukt dat ook. Het doet er dan in eerste instantie niet toe of het nepnieuws is. Over het nepnieuws en nepgetuigen wil ik het hier niet hebben, daar zijn we al mee overgoten, maar over nieuws dat net geen nep is, oftewel de worsteling met de waarheid.
Zo zijn in de gemeente Brummen de ervaringen van de jongeren en hun ouders met de jeugdhulp onderzocht. Elke gemeente is verplicht jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek te doen. Alle inwoners die in 2016 jeugdhulp hebben ontvangen kregen een vragenlijst toegestuurd en daarvan heeft 13 procent de lijst teruggestuurd. De uitkomsten van het onderzoek zou je dus kunnen bestempelen als non-nieuws, een iets vriendelijker broertje van nepnieuws. Ondanks dat de gemeente zegt dat het onderzoek derhalve niet representatief is – wat echt nieuws is – meldt ze verleden week in de Gemeente Thuis in deze krant voornamelijk de positieve uitkomsten, dus de percentages waaruit moet blijken dat het allemaal beter gaat dankzij de hulp. Er zal geen journalist van de Regiobode aan te pas zijn gekomen, want de gemeente levert zelf uiteraard de tekst aan en bepaalt dus wat nieuws is en dat moet bij voorkeur positief zijn, zo blijkt nu. Maar sla je een andere regionale krant, de Stentor, erop na, dan blijkt dat een behoorlijk groot deel van de respondenten ontevreden is over de toegankelijkheid van de jeugdhulpvoorzieningen en de kwaliteit en kennis van de jeugdhulpverleners; er wordt niet snel en adequaat genoeg hulp geboden. Een geheel andere conclusie dus, die ons wat anders laat geloven dan de gemeente. Daar moet wat aan gedaan worden, zegt de wethouder in Brummen en doelt dan op een kwaliteitsimpuls en niet op het nieuwsbericht. Wat het betekent zal te zijner tijd nieuws worden, maar in deze krant werd het verleden week afgedaan met de verhullende mededeling dat het college de uitkomsten van het onderzoek ter kennisname heeft gestuurd naar de gemeenteraad. Het is afwachten hoe de gemeenteraadsleden het nieuws interpreteren; dat leidt nogal eens tot verrassend nieuws.


De wethouder geeft ook aan dat de klantvriendelijkheid moet verbeteren. De gemeente heeft weliswaar een wegwijsfunctie in de jeugdhulpverlening, maar in de praktijk blijkt nog te vaak dat de jongere en hun ouders van het professionele kastje naar de institutionele muur worden gestuurd. Ook hier blijkt dat de hulpverlening nog teveel vanuit de eigen organisatie denkt, maar roept daarentegen onophoudelijk, evenals de gemeenten, dat de klant centraal staat.


Klantvriendelijkheid bij gemeenten blijkt steeds de grootste uitdaging en het komt overal en altijd weer terug; daar is geen nepnieuws aan.


Het blijft worstelen met de waarheid. In veel gemeentehuizen is de waarheid naar je hand zetten een bijzondere variant van de werkelijkheid. Ze bevindt zich voortdurend op een glijdende schaal, die soms richting liegen gaat en liefhebbers van het pragmatisme vinden dat ook een bijzondere variant van de werkelijkheid. Waakzaamheid is dus geboden. De intentieverklaring dat het in de nabije toekomst anders en beter moet gaan is zeker geen nepnieuws, maar mensen ervaren vaak – zowel binnen als buiten de overheid - dat ze genept zijn, want ieder mens en elke overheid wil zo graag zijn waarheid vertellen. Het blijft worstelen.


Desiderius Antidotum
 

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Advertentie:
JDIsmeijerautobedrijf Ronald
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
DO
23-11
VR
24-11
ZA
25-11
ZO
26-11
MA
27-11
DI
28-11
WO
29-11
 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's