Logo Regiobode online
Column - Een Stief Kwartiertje
 
27-12-2017

Hou het kort en bondig. ik vind

Schelden en beledigen mag niet.

Naam en adres moeten bekend zijn.

Geen rijmelarijtjes en gedichtjes.

De redactie houdt zich het recht voor 

     bijdragen in te korten of niet te plaatsen.

 

Een Stief Kwartiertje

De Normale Veluwezomer

U bent een Normale Veluwezomer, een vriendelijke ondersoort van de Normale Nederlander. Wanneer we het nieuwe kabinet moeten geloven dan wordt er in Den Haag alleen nog maar gewerkt tot meerdere eer en glorie van de Normale Nederlander. Niemand weet echter hoe die eruit zit, wat hij doet en denkt, maar aangezien het kabinet een liberaal karakter heeft mag iedereen zijn of haar eigen invulling geven aan dit nieuwe fenomeen. De Normale Nederlander bestaat kennelijk, maar dan wel in vele soorten en maten, dus kunnen we met hetzelfde gemak zeggen dat hij niet bestaat.


Maar als hij bestaat dan bestaat de Normale Veluwezomer ook en eveneens in vele soorten en maten. Door de gebeurtenissen van de laatste tijd is het echter heel goed denkbaar dat de Veluwezoomse volkeren meer en meer naar elkaar zullen toegroeien, omdat steeds duidelijker wordt dat in Haagse kringen de Normale Nederlander beschouwd wordt als een lid van het klootjesvolk, dat weliswaar bij alle besluitvorming op een of andere manier vroeg of laat betrokken moet worden, maar dan vaak als sluitpost van een proces. Het denkwerk is dan allang gedaan, de lijnen zijn uitgezet, de afspraken in de reeds bestaande kaders gezet, het krentenbrood is onder de ouwe jongens verdeeld en dus resteert niets anders dan de Normale Nederlander te overtuigen dat het besluit voor zijn bestwil is genomen en dat de nadelige kanten ervan voor lief genomen moeten worden want vooruitgang kost nu eenmaal pijn. De Normale Nederlander heeft geen lobbyist in Den Haag, geen onderkoning waarop het kan rekenen. En rekenen was in het afgelopen jaar erg belangrij.

De uitbreiding van vliegveld Lelystad is een fraai voorbeeld van creatief rekenen. Schiphol had de gunstige cijfers al op de haar bekende wijze bij elkaar gesteggeld en het kabinet rekent ze nooit na als ze voor haar gunstig zijn. Een paar slimme jongens uit Overijssel hebben het wel gedaan en kwamen tot een andere uitkomst. Er komt nog een klein na-onderzoekje maar de resultaten van het vorige onderzoek zitten al in het deeg van het krentenbrood van de ouwe jongens en dat is als zodanig in de oven gegaan; gebakken dus. De Veluwe kan rekenen op vele vliegbewegingen.
De Haagse manier van werken oftewel het gegoochel met cijfers is echter ook tot de Veluwezoom doorgedrongen. Lelystad staat in zekere zin symbool voor de megastal van Middachten. De graaf van het landgoed kon op B en W van Rheden rekenen. De zaak was al lang geleden beklonken met een goed glas wijn, er moesten nog wat papieren koeien van stal gehaald worden om die geheel te vullen en men rekende uiteindelijk op de gezagsgetrouwe houding van de Ellecomse bevolking. Het bleek een misrekening. Om de volksopstand de kop in te drukken rekent men erop 15 mille als afkoopsom genoeg moet zijn.

Het is de les van 2017: op de overheid kun je niet rekenen omdat de overheid op ons rekent.
Maar de hand moet ook in eigen boezem. Als we voor een paar tientjes heel voordelig door heel Europa willen vliegen met het meest vervuilende vervoermiddel en we zoveel vlees eten van al die ammoniak uitstotende herkauwers dat er zelfs een megastal voor gebouwd moet worden dan rekenen we ons uiteindelijk eerder arm dan rijk.
Als we als Normale Veluwezomers ons leven in 2018 weer in eigen hand willen nemen dan moeten we op elkaar kunnen rekenen.

Desiderius Antidotum
 

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Advertentie:
JDIsmeijerautobedrijf Ronald
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
VR
21-09
ZA
22-09
ZO
23-09
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
Op 21-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 22-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 23-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's